МАСЛЯНА

2013-03-15

/Files/images/maslyana.jpgМасляна (Масниця) – свято, яке символізує прощання із зимою і зустріч весни. За церковним традиціям, тиждень масляної носить назву сирного або мясопустного, що пов'язано зі стравами, які готуються протягом цього періоду.

Масляна - сирний тиждень. Святкуємо її за сім тижнів до Великодня. Це дивне всенародне слов’янське свято на честь весняного пробудження.
Так називали тиждень перед Великим постом за часів Київської Русі. Святкування масляної супроводжують обрядами на честь врожаю, іграми, різноманітними забавами.
Головна страва на Масляну - млинці зі сметаною, вареники з сиром та інша обрядова їжа. Оладки і млинці - ритуальна страва слов’ян ще з язичниських часів.

Понеділок — зустріч. До цього дня добудовувалися гори, гойдалки, балагани. Ті, хто багатший, починали пекти млинці. Перший млинець віддавався убогим на помин покійних.

Вівторок — загравання. З ранку молоді люди запрошували кататися з гір, поїсти млинців. Звали рідних і знайомих: "У нас гірки готові, і млинці спечені — просимо приходити".

Середа — ласуни. У цей день зять приходив "до тещі на млинці". Окрім зятя теща запрошувала й інших гостей.

Четвер — широкий розгул. З цього дня Масляна розгорталася на всю широчінь. Народ вдавався до всіляких потіх: крижаних горах, балаганів, гойдалок, катань на конях, карнавалів, кулачних боїв, галасливих гулянок.

П'ятниця — вечірки тещ. Зяті запрошували в гості своїх тещ, пригощали їх млинцями.

Субота — зовичні посиденьки. Молоді невістки запрошували в гості до себе зовиць. Невістка мала подарувати зовиці якийсь подарунок.

Останній день Масляної — Прощена неділя. Всі просять один в одного пробачення, кланяються в ноги, а у відповідь чують: "Бог простить, і я прощаю".

Сьогодні ми Вас запрошуємо перенестись у ті далекі часи. Зиму проводжають, Весну зустрічають у нашій школі. Вчитель, Шматько Тетяна Василівна, підготувала дуже цікаву розважальну програму, діти пригадали традиції святкування цього давнього свята, пройшли веселі конкурси.

По закінченню свята діти спалили солом’яну ляльку-лихоманку Масляну, що символізує собою остаточну перемогу тепла над холодом, весни – над зимою.

Кiлькiсть переглядiв: 19528

Коментарi

  • BuRcu

    2013-08-30 08:45:51

    A priocvatove insight! Just what we need!...

  • October

    2013-08-27 18:34:36

    Articles like this really grease the shafts of kngedelow. http://nvipdqphtj.com [url=http://yvgpcqev.com]yvgpcqev[/url] [link=http://fmbscqgutj.com]fmbscqgutj[/link]...

  • Pricila

    2013-08-27 11:19:24

    I really wish there were more ariletcs like this on the web....

  • Candy

    2013-08-26 12:10:34

    This post has helped me think things thguorh...

  • Wallance

    2013-07-01 03:12:16

    What a plrasuee to meet someone who thinks so clearly...

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.